Свято - Покровська парафія УАПЦ

Свято - Покровська парафія УАПЦ

м. Боярка

Свято - Покровська парафія УАПЦ
  Головна
Новини Запитання Про храм Контакти
Цікава інформація


Про Божі чудеса

Великі чудеса Божі оточують людину від народження до самої смерті, можна навіть сказати, що людина живе усередині Божого дива, ім'я якому - створений світ.

Навколишній видимий світ людини - прекрасний, гармонійний, в нім є все, що необхідне для життя людини. Господь не просто створив матеріальний світ, але і заклав в основу його закони, керуючись якими, людина може пізнавати його, але не може відміняти або створювати нові.

Ще прекрасніший невидимий світ - світ духовний, ангельський. І перші люди насолоджувалися ним і мали безцінну, солодку можливість спілкуватися з Самим Творцем.

Гріхопадіння приховало цей вищий світ від очей людини, і тепер тільки по Божественному Одкровенню духоносним мужам чоловік може судити про невимовну красу того світу, про який написано: Не бачило того око, не чуло вухо, і не приходило те на серці людині, що приготував Бог таким, хто любить Його (1 Кор. 2, 9).

Але людина і видимий світ не залишені Богом, і Його Любов до занепалої людини - це теж найбільше диво. І з цього дива відбулося наше Спасіння  - Втілення Христа Спасителя, Страшна Жертва Голгофська, Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа, Його славне Вознесіння.

Кров’ю Своєю Господь заснував і затвердив Церкву і встановив Таїнство Євхаристії. І ось вже дві тисячі років щодня здійснюється для нас, грішних, це Диво з чудес - під виглядом хліба і вина вірні причащаються Тіла і Крові Христових, залучаються на землі вічному Царству Божому.

Це диво - для всіх і для кожного на землі, тільки віруй і з покаянням звернися до Подавця вічних благ. У цю блаженну і святу мить з'єднуються в людині Вищий мир - духовний - і мир матеріальний, і Дух Святий одухотворяє, прояснює відсталу матерію. Це і є реальний зміст всякого дива - взаємодія невидимого Духу з видимою матерією.

Велике диво Євхаристії здійснюється прикровенно, недоступно для наших органів почуття, але всякий, що причастився Христових Таїн, відчуває в душі віяння благодаті Божий, що свідчить про диво. І ця прикровенность вищого з чудес Божих не випадкова: Господь оберігає свободу нашу, щоб не рабськи, не з примусу ми йшли за Ним - але доброю волею і синовію любов'ю. Під час спокуси від диявола в пустелі Господь наш відкинув диво, що твориться ради поневолення людського духу, і повторив заповідь, дану при Старому Завіті: Не спокушай Господа Бога твого. Проте під час Свого земного життя Господь створив велику кількість чудес, по не прореченої   Своїй милості  приходивши   на допомогу хворим, страждаючим, захоплюваним злими духами. Частина з них описана в Євангелії, відомості про інших не дійшли до нас, тому що, як пише Євангеліст Іоанн: Багато що і інше створив Ісус; але, якби писати про те детально, то, думаю, і самому миру не вміщати б написаних книг (Ін. 21, 25).

Перед Божественною Любов'ю до страждаючий   людини відступали закони матеріального світу: покійні воскресали, невиліковні хвороби залишали людину, сліпонароджені прозрівали, від народження німі і глухі чули, біси з криком покидали роками мучених ними людей, чудово умножалися хліба і приборкувалися люті бурі. Але те, що для нас є порушенням законів матеріального світу, насправді миру духовного, такого, що живе Божественним життям, є природним, гармонійним, "звичайним" ходом подій. Тому всяке диво Боже - це одкровення про прийдешнє Царство Боже. Те, що для нас і навіть для самих Ангелів, як часто співається в церковних співах, - чудове диво, то для Господа - проста, "звичайна" справа: ...Справи, які Отець дав Мені зробити, самі справи ці, Мною творені, свідчать про Мене, що Отець послав Мене (Ін. 5, 36).

І після Вознесіння свого  Господь не перестає і донині творити дива - про це тисячі і тисячі свідоцтв зберігаються в соборній пам'яті Церкви. Більш того, Він дарував чудотворну силу учням Своїм: ...Віруючий в Мене, справи  які творю Я, і він створить, і більше цих створять... (Ін. 14, 12). У величному соборі наших святих заступників першенствує Пречиста Владичиця наша Пресвята Богородиця, яка Своїм багатостраждальним життям предуготована була, щоб знати нашу неміч і скорботу, і Їй дана особлива благодать заступництва за рід людський. Благодатна допомога Заступниці нашій і святих Божих в Церкві нашій виявлялася і виявляється так рясно, що, можна сказати, стало вже звичайним, повсякденним. Але в житті людини, що вперше реально пережила диво допомоги Божої, це велика подія. Воно укріплює віру, обертає до покаяння, наповнює  людину радістю і синовію  подякою до Отця Небесного, такою, що не залишає нас в нашому земному житті.

І всяка звістка про благодатне диво, стосуючись серця людини, не запеклого богоборчеством і невірою, відгукується в ньому благоговійним подивом і радістю у Бозі, указує йому Шлях, і Істину, і Життя (Ін. 14, 6).

Багато було таких випадків. Чудеса від Бога завжди несуть людині щось світле. Але бувають дії і для порозуміння  людини, наприклад, коли внутрішньо людина погоджується на гріх. Тоді може відбутися щось таке, що відразу витвережує людину.       На жаль, не завжди людина, коли з ним трапляється диво, сприймає його так, як треба. Часто за диво приймають те, що їм не є.

Ми повинні почути, побачити і зрозуміти любов Божу  до нас і не сумувати, свято пам'ятаючи, що все можливо віруючому. Є жива віра, є живий зв'язок з Богом. Навіть коли людина прагне до віри, будучи повергнутою   на дно життя, і тоді може відбутися рятівне диво. Але найголовніше, звичайно, не в цьому.  Найголовніше в тому, що Богові вдається достукатися до наших сердець.  Найголовніше в тому, що існує Церква. Церква - це Боже диво, це та сім'я, в яку ми входимо і стаємо Божими  дітьми, оживаючи, знаходячи Бога, живучи во- Христі, духовно розпрямляючись, і отримуємо - абсолютно незаслужено, тільки по Божій  любові - радість  спілкування з Богом, яка відкривається нам не тоді, коли ми цього хочемо, а тільки в тому випадку, якщо ми з упокорюванням, усвідомлено звертаємося до Христа.  Ми бачимо диво і в тому, що за нашими немічними словами - і не тільки священиків, але і мирян - чиїсь душі починають духовно оживати і преображатися. Ми бачимо диво і в тому, що всупереч всім обставинам Церква вижила.

Хоча Церква Христова і була піддана чисельним гонінням з боку атеїстичної влади, але заліковує рани і живе, залучаючи людей до Вічного життя, прагнучи бути сіллю землі, виконуючи своє призначення.