Свято - Покровська парафія УАПЦ

Свято - Покровська парафія УАПЦ

м. Боярка

Свято - Покровська парафія УАПЦ
  Головна
Новини Запитання Про храм Контакти
Цікава інформація


Віра спасе тебе
Священик Олександр Мень „Світло в пітьмі сяє”

Багато різної праці докладає людина, добуваючи собі їжу і житло, добуваючи собі знання. Звісно, людині потрібна праця і для підтримання життя, і для розкриття багатства її душі – людських здібностей. Але є одна праця, яка для нас особливо важлива: ця праця – духовне життя і молитва. Тому що, якщо ми працюємо для того, щоб наситити своє тіло, тим необхідніша праця для того, щоб наситити свою душу.
Щоб підтримати життя тіла, людина все бере з навколишньої природи: вона вдихає повітря, п’є воду, їсть, відчуває на собі вплив сонячного тепла і холодного вітру. Духовне наше життя – це шлях до Господа. До Нього ми хочемо прийти й чекаємо, коли Він ввійде в наше життя. І виявляється, що це велика праця.
Ми можемо сказати „Господи, ми знаємо заповіді Твої, все життя, роками ми чуємо їх, і ми постійно продовжуємо їх порушувати. Ми знаємо, що Ти є джерелом життя і хочемо до Тебе прихилитися, Тебе знайти, але замість цього стоїмо холодні і байдужі, механічно повторюючи губами молитви, а розумом відлітаючи ген-ген далеко від Тебе. Ми знаємо, що Ти шукаєш нас, чекаєш від нас у житті добра.
Нам необхідно знайти Тебе! Ми без цього жити не зможемо. Як тіло не може жити без їжі, так і дух наш не може жити без слова Божого, без благодаті Господньої, інакше він згасає, вмирає  ще за життя”.
І ось ми знову можемо сказати: „Господи, ми не вміємо стати справжніми християнами, не вміємо ні гріх подолати, ні жити по-Твоєму”. І ось людина робить останнє зусилля і майже у відчаї говорить: „Господи, я не можу ні молитися, ні творити добро, тепер Ти дій за мене і в мені”. І коли справді є віра, тоді так може статися, що в нас щось діється і той гріх, який раніше вабив, стає мерзенним, і молитва, яка раніше не виходила, починає підніматися з серця і бажання жити по-християнськи виявиться сильнішим. Ми відчуваємо себе дітьми Божими, для яких неможливо відійти від Господа. І все це станеться, тому що ми повіримо в Слово Христове.
„Не бійся, - говорить Господь, - тільки віруй. Віра твоя спасла тебе”. Віра рятує тільки тому, що вона живу людину єднає з Богом живим і дасть можливість Божій благодаті зробити нас чадами Христовими.
Запам’ятай і закарбуй у своєму серці слова з Євангелії: „Як ти хочеш, щоб з тобою чинили люди, так і ти чини з ними”.
Подумаймо, як ясно і просто сказано! Будемо намагатися чинити з людьми саме так, як ми хочемо, щоб з нами чинили, а ми хочемо, щоб до нас ставилися з увагою, з любов’ю, піклуванням, тактовно, з повагою – давайте так ставитися один до одного. 
І це буде першим кроком підготовки до того, щоб прийняти нашого дорогого Отця, Спасителя нашого, Який йде до нас. Коли ви чекаєте гостя, ви прибираєте свій дім. Коли ви чекаєте Спасителя, ви повинні вигнати всяку заздрість, ненависть, недоброзичливість, злостивість, усе сміття, яке накопичується в душі і прикрасити дім вірою, надією та любов’ю.

Священик Олександр Мень.